Točka zdravja

Značilni simptomi gripe

Gripa (influenca) je akutna virusna bolezen dihal, ki jo povzročajo virusi influence. Poznamo tri vrste virusov influence (A, B in C), ki povzročajo bolezen pri ljudeh, hkrati pa je znotraj njih še veliko podtipov. Kadar pride do večjih sprememb v virusu influence, se okužba močno razširi med populacijo in povzroči epidemijo ali celo pandemijo. Okužba se prenaša s kužnimi kapljicami in prek površin, ki so onesnažene z izločki dihal bolnika z gripo. Kužne kapljice nastanejo ob kihanju, kašljanju in glasnem govorjenju. Prepotujejo razdaljo do največ enega metra, zato je za prenos virusa potreben tesnejši stik z obolelim, običajno v zaprtem prostoru. Na površinah lahko virus gripe preživi več ur. Če se onesnaženih površin dotaknemo z rokami, lahko virus zanesemo na sluznice nosu, oči in ust. Po vdoru v naše celice se začnejo virusi hitro razmnoževati. Okužbe se pojavljajo v zimskih mesecih, vrh dosežejo januarja in februarja in marca upadejo. Simptomi okužbe z virusi influence se pojavijo že nekaj ur, najpozneje nekaj dni po stiku s povzročiteljem. Pojav simptomov je pri tipični klinični sliki nenaden, značilen je tudi praktično sočasen pojav več simptomov.

 

Simptomi, ki se običajno pojavijo pri gripi:
  • nenaden pojav vročine (telesna temperatura okrog 38 °C ali več)
  • bolečine po vsem telesu
  • občutek utrujenosti in izčrpanosti
  • dražeč suhi kašelj
  • boleče žrelo
  • glavobol
  • težave s spanjem
  • izguba apetita
  • diareja ali bolečine v trebuhu
  • občutek slabosti.
Podobni simptomi so izraženi tudi pri otrocih, pri njih se lahko pojavi še bolečina v ušesu in so manj aktivni. Bolniki z gripo se pogosto pritožujejo zaradi izčrpanosti in s težavo opravljajo vsakodnevne obveznosti. Pogosto se zgodi, da nas gripa vsaj za kak dan, dva položi v posteljo.

 

Ob značilni klinični sliki bolezen običajno poteka po naslednjem scenariju. Naenkrat občutite mrzlico in temperatura se naglo povzpne nad 38 °C ali celo nad 39 °C. Ob vročini so precej moteče še bolečine, bolijo vas mišice, udi. Imate močan glavobol, ki ga po navadi občutite z močno topo bolečino. Zelo ste utrujeni in slabo se počutite. Pridružijo se lahko bolečine v grlu in težave s požiranjem. Značilen je dražeč suhi kašelj. Nemalokrat ste občutljivi za svetlobo, ob premikanju oči čutite bolečino.

 

Razen kašlja, ki lahko traja več tednov, znaki po navadi izginejo v dveh do sedmih dneh. Priporočeni so počitek, zadosten vnos tekočine in simptomatsko lajšanje simptomov.

 

Načeloma bolezen ob pravilnem ukrepanju prebolimo brez posledic. Bojimo se zapletov in hujšega poteka bolezni, predvsem pri starejših, ki se zdravijo zaradi kroničnih bolezni, in pri ljudeh s slabšo obrambno sposobnostjo. Praviloma je samozdravljenje uspešno, a če v nekaj dneh ni izboljšanja, predvsem če visoka temperatura ne pade in se kašlju pridruži težko dihanje, priporočamo posvet z izbranim zdravnikom, saj je verjetno prišlo do zapletov.
Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj