Točka zdravja

Znanje je bogata dota

Pomen omega 3, možgani, inteligenca, pomanjkanje omega 3,...

V članku, So maščobe priporočljive, smo že pisali o omega 3 maščobnih kislinah. Tokrat, pa bom nekaj besed namenila še  pomenu in vplivu omega 3 maščobnih kislin na učenje in spomin. Ker smo že krepko zakorakali v šolsko leto, je sedaj pravi čas, da obljubo tudi izpolnim.

Pomen omega 3 maščobnih kislin

Omega 3 maščobne kisline, med katerimi sta biološko najpomembnejši in za ohranjanje zdravja bistveni eikozapentaenojska kislina (EPK) in dokozaheksaenojska kislina (DHK), so pomembne v vseh življenjskih obdobjih. V telesu ne morejo nastajati, zato je glavni vir prehrana. Njihova koristnost se kaže na mnogih področjih: ob rednem in optimalnem uživanju omega 3 maščobnih kislin se srčne kapi zmanjšajo za polovico, krvni tlak se zniža, prav tako holesterol, izboljšajo se bolezni, kjer je prisotno kronično vnetje (revma, psoriaza, kolitis, Chronova bolezen,...). Prav tako omega 3 maščobne kisline poskrbijo, da postanejo tkiva prožnejša, sklepi gibljivi, koža in krvne žile pa elastične. Že v nosečnosti in med dojenjem sta DHK in EPK pomembni za razvoj in rast otroka (možgani, oči) ter materino zdravje (zmanjšuje se tveganje za poporodno depresijo, povišan krvni tlak,..). Prav tako pa DHK in EPK vplivata na učenje in spomin, zato sta nepogrešljivi pri šoloobveznih otrocih.

Možgani

Možgani so kompleksen organ. So središče za sočasno gibanje, mišljenje, govor, čustva,... Približno 60 % možganov predstavljajo maščobe. Največji delež predstavljajo polinennasičene maščobne kisline, med katere spadajo tudi omega 3 maščobne kisline.

Omega 3 maščobne kisline so pomembne za zdrave celice

Celična membrana je sestavljena iz omega 3 maščobnih kislin, ki skrbijo, da je omogočena dobra prehodnost hranilnih snovi v celico in odpadnih snovi iz celice. Če v prehrani teh maščob primanjkuje, se v celično membrano vgrajujejo neustrezne maščobne kisline, zaradi katerih membrana postaja bolj toga in manj prepustna. Prav tako imajo živčne celice v možganih značilne dolge izrastke, s katerimi tvorijo povezave med posameznimi živčnimi celicami. Te povezave so ključne za dejavnost možgan. In vsak tak izrastek obdaja mielinska ovojnica, ki je spet sestavljena iz omega 3 maščobnih kislin.

Inteligenca

Tako je povsem razumljivo, da na inteligenco ne vplivajo zgolj geni in izkušnje, pač pa se skrivnost skriva tudi v prehrani oz. vnosu omega 3 maščobnih kislin. Hranilno revna hrana možganskim celicam namreč ne more zagotoviti najboljšega delovanja. Pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin se izrazi kot zmanjšan pretok informacij, zato učenje postane oteženo!

Pomanjkanje omega 3 maščobnih kislin pri otrocih in s tem povezane težave

Ugotovili so, da se premalo omega 3  maščobnih kislin pri otrocih odraža v pogostejših motnjah pozornosti, spomina, vedenja in hiperaktivnosti. Znanstveniki so prišli do zanimivega odkritja, da je hiperaktivnost precej pogostejša pri dečkih kot pri deklicah prav zato, ker dečki potrebujejo 3 krat več omega 3 maščobnih kislin kot deklice. Prav tako so dokazali, da so otroci, ki ne uživajo dovolj omega 3 maščobni kislin pogosteje depresivni in nerazpoloženi in imajo več težav pri branju, črkovanju in pri koordinaciji gibov.

Kako zagotoviti zadostno količino omega 3 maščobnih kislin?

Povedali smo že, da so omega 3 maščobne kisline esencialne, kar pomeni, da jih telo ni zmožno samo ustvariti, pač pa jih moramo pridobiti s prehrano ali z dodatki. Zato je nujno uživanje rib, predvsem morskih, vsaj 2 krat tedensko. Prav tako omega 3 maščobne kisline najdemo v lanenem semenu, žitnih zrnih, oreščkih in nekaterih stročnicah.

Prehranska dopolnila v lekarnah

Kadar s prehrano ne zagotovimo potrebnega vnosa omega 3 maščobnih kislin, se priporoča dodatek v obliki prehranskih dopolnil. V lekarni so, brez recepta, na voljo žvečljive kapsule Zvezdomani in sirup Omega 3.

Raziskava je dognala, da ima dodajanje ribjih olj v prehrano ali dodatek ustreznih prehranskih dopolnil v obdobju 3 mesecev neverjetne rezultate. Pri otrocih, ki so imeli težave z branjem, s koncentracijo in spominom, se je v 40 % stanje izboljšalo!

Najverjetneje se bomo strinjali, da zgolj z vnosom omega 3 maščobnih kislin znanja in uspeha ne bo mogoče izsiliti! Kajti žetev lahko pričakujemo, če seme, ne samo posejemo, pač pa ga s trudom vzgajamo, s trdim delom negujemo, nežno varujemo in z ljubeznijo obdelujemo. Samo tako so kašče v jeseni polne zdravih pridelkov in zadovoljstvo je šele takrat popolno! Tudi z znanjem je tako! Trdo delo, vedoželjnost, spoštljiv odnos do dela in ljudi ter marljivost vodi, ne samo do brihtnih glav, pač pa tudi do modrosti! In to je dota, ki se je najbolj nadejamo!

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj