Točka zdravja

Znojenje

Znojenje je za uravnavanje telesne temperature nujno potreben proces.

ZAKAJ SE ZNOJIMO?

Znojenje oz. potenje je popolnoma naraven spremljevalec našega življenja. Znojenje je posledica pregrevanja telesa – organizem se z izločanjem znoja skuša ohladiti, obenem pa pripomore k izločanju strupenih snovi iz telesa.

Znoj je hipotonična raztopina z nizko koncentracijo natrija in kloridov ter drugih snovi. Nastaja v kožnih žlezah, ki se nahajajo v usnjici. Žleze znojnice so klobčičaste tvorbe, katere del je tudi cevka, ki vodi skozi povrhnjico in se na površini kože odpre v poro. Poznamo dve vrsti žlez. Ekrine žleze imamo povsod po telesu (2-5 milijona), bolj zgoščene so na dlaneh, podplatih, pod pazduho in na čelu. Druge so apokrine žleze, so večje in se v glavnem odpirajo v lasne folikle. Nahajajo se pod pazduho, v zunanjem sluhovodu, okrog prsnih bradavic ter v okolici genitalij. Znoj, ki ga izločajo, je bolj viskozen in na začetku brez vonja. Šele ko se mu pridružijo bakterije, ki se naravno pojavljajo na koži, se razvije značilen vonj. Znoj iz apokrinih žlez vsebuje namreč  tudi beljakovine in maščobne kisline, ki, ko so izločene, postanejo gojišče za bakterije, ki znoj razgradijo na presnovke z izrazito močnim vonjem (amonijak in kratkoverižne maščobne kisline). Ta vonj pogosto nastaja na podplatih, saj tesna obutev onemogoča izhlapevanje vode, kar pomeni ugodno okolje za bakterije in glivice. Izloček iz ekrinih žlez je bolj slan in v takšnem okolju bakterije slabše uspevajo.

ZDRAVA KOLIČINA ZNOJA?

Količina znojenja je precej individualno določena. Nekateri se potijo manj, drugi bolj. V mirovanju pri normalnih temperaturah oseba izgubi do liter znoja dnevno. Proces poteka ves čas (večinoma znoj iz ekrinih žlez), a ker so količine izločkov tako majhne, ga sploh ne opazimo. Opazimo pa ga takrat, ko se zaradi povečanih potreb po ohlajanju količine izločenega potu povečajo in se začne v obliki kapljic zadrževati na koži, kocinah ali laseh. Dnevno se lahko izloči tudi do 8 litrov znoja. Če izgubimo 25 odstotkov telesne tekočine (vode), nam grozi hud stres, kar je lahko smrtno nevarno.

VZROKI PREKOMERNEGA ZNOJENJA

Prekomerno znojenje (hiperhidroza) je zelo neprijetna težava, saj se rada ponavlja, spremlja pa jo lahko tudi neprijeten vonj. Ljudje opisujejo stanje do te mere, da znoj dobesedno kaplja z dlani ali obraza in moči obleko. Koža se pri tem draži in to vodi do bakterijske, glivične infekcije ter vnetnih sprememb.

Običajno ne velja, da bi bilo pretirano znojenje posledica prevelikega števila žlez znojnic, pač pa rezultat njihove prevelike aktivnosti. Vzrokov  za to je več. Obilno se znojimo v  poletnih mesecih, kar je povezano z občutkom žeje in pitjem večjih količin tekočine. Potimo se v čustvenih, stresnih situacijah, ob fizičnih naporih, pri športu, v nosečnosti, ženske v menopavzi. Lahko pa je hiperhidroza posledica določene bolezni: sladkorna bolezen, kronična infekcijska stanja (bruceloza, tuberkuloza), rakava obolenja, anksioznost, srčna odpoved, pretirano delovanje ščitnice, povišana telesna temperatura,… Tudi jemanje določenih zdravil (acetilsalicilna kislina, paracetamol, morfin, antiemetiki,…) lahko poveča znojenje.

KAKO UKREPATI?

Kljub temu, da je znojenje naraven in nujen proces, pa so njegove posledice lahko zelo neprijetne. Kot prvo svetujemo intenzivno lokalno nego: redno umivanje z ustreznim milom, ki po možnosti vsebuje klorheksidin ali drugi antiseptik. V primeru glivične okužbe (pogosto med prsti na nogah in podplatih) je potrebno redno in vztrajno nanašati antimikotike (v obliki kreme, gela ali pršila). Prav tako je učinkovita uporaba pudra, ki ga lahko nasujete tudi v nogavice – dezinficira in ohranja stopala suha. Obuvala naj bodo zračna in kakovostna (npr. iz usnja). Oblačila naj bodo iz naravnih materialov, bombažne, pogosto jih je treba zamenjati. V lekarni so na voljo tudi pripravki brez recepta, s katerimi lahko ublažite težavo. Antiperspiranti so snovi, ki preprečujejo izločanje znoja. Najpogosteje so uporabljene raztopine aluminijevih soli, ki zaprejo pore, skozi katere znojnice izločajo znoj na kožno površino ter povzročijo atrofijo celic, ki izločajo znoj. Nanašajo se na umito, suho kožo zvečer, ko so žleze znojnice manj aktivne. Pogosti problem pri antiperspirantih je draženje kože, zato se sprva nanašajo vsakih 24 do 48 ur, ko se stanje izboljša, pa naj bo med posameznimi nanosi več dni ali tednov. Deodoranti ne preprečujejo znojenja. Delujejo tako, da prekrijejo telesni vonj ali zmanjšajo število bakterij, ki živijo na površini kože. Vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine (kristalni deodoranti), mnogim pa so dodana močno odišavljena naravna olja.

Pripravkov je ogromno,  zato naj vam bo posvet v lekarni vodilo za rešitev težave. Da vas potenje ne bo oviralo pri vsakdanjih opravilih, še posebej poleti, ko je obilnejše. Tako boste bolj sproščeni, v družbi pa se boste lahko zabavali in brez strahu, da bi imeli potne roke, stiskali v roke prijateljem.

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj