Točka zdravja

Zobobol

Je še kaj hujšega kot zobobol na dopustu? Ja, boste porekli mnogi, še veliko bolj neznosnih stvari se pripeti na dopustu. In prav imate, čeprav bodo vsi tisti, ki se trenutno ubadajo z zobobolom vse prej kot na vaši strani! Kajti zobobol uvrščamo v skupino najbolj intenzivnih bolečin. Ob bok ga lahko postavimo celo akutnemu stanju pri ledvičnih kamnih. Kaj storiti?

 

Vzroki zobobola

Najpogostejši vzrok za zobobol je vnetje zobnega živca (zobne pulpe). Do tega največkrat pride, ko zobna gniloba (karies), ki ni bila odkrita pravočasno, razgradi toliko trdih sestavin zoba, da bakterije prodrejo do zobnega živca in povzročijo njegovo vnetje.

Bakterije v ustni votlini izločajo lepljivo snov, s pomočjo katere se prilepijo na površino zoba. Iz sladkorja in škroba v hrani tvorijo kisline, ki razjedajo zobno sklenino. Posledica poškodovane zobne sklenine je občutljivost zoba za sladko, mrzlo ali vroče.

 

Simptomi

Sprva simptomov ni, ko pa gniloba napreduje, se pojavi ostra bolečina ob zaužitju vroče, hladne, sladke ali kisle hrane in pijače. Če ostane gniloba nezdravljena, bakterije okužijo globlje ležeči dentin in končno pulpo. Med spopadanjem z okužbo se v pulpi nakopiči gnoj in povzroči boleč ognojek (absces). Če ta ostane nezdravljen, lahko okvari čeljust ali obnosno votlino ter privede do sepse.

 

Kaj storiti ob zobobolu?

Seveda bo obisk zobozdravnika nujen. Če se bolečina pojavi sredi noči, boste morali nekako potrpeti do jutra, da boste lahko obiskali zobozdravnika. Do takrat lahko poskusite bolečino omiliti s protibolečinskimi zdravili, ki se dobijo v lekarni brez recepta.

Na voljo so zdravila s paracetamolom (Lekadol, Daleron,…), vendar mnogokrat zobobolu niso kos. Takrat posežemo po nesteroidnih antirevmatikih, ki ublažijo tudi vnetje (Nalgesin S, Bonifen, Ibubel,…). Mnogo ljudi želi olajšati bolečino z acetilsalicilno kislino (Aspirin), ki je učinkovita v boju z bolečinami in vnetjem, vendar se v primeru zobobola ne priporoča, saj vpliva na strjevanje krvi. V kolikor bi bilo namreč potrebno izvesti poseg na zobu, bi lahko motila proces strjevanja krvi.

V lekarni so na voljo tudi ustne vode, ki delujejo antiseptično in protibolečinsko. Prav tako so na voljo pripravki v obliki pršil, ki se lahko popršijo na prizadeto območje zoba ali nanesejo s palčko.

 

Si lahko pomagamo še s čim?

Poskusimo lahko tudi z upoštevanjem nasvetov, ki so jih poznale že naše babice. Zagotovo si lahko pomagamo s spiranjem ustne votline z zelišči.

Pomirjevalno in protibolečinsko delujejo arnika, žajbelj in kamilica. Večkrat na dan izpirajte ustno votlino z naslednjo mešanico: zmešajte 15 g arnike, 35 g žajblja in 50 g kamilice. Vzemite 1 jedilno žlico mešanice in jo poparite s skodelico vroče vode. Čez čas odcedite poparek in ga ohladite. Mešanico za spiranje si lahko pripravite tudi z žajbljem in soljo.

Prav tako se je izkazalo učinkovito žvečenje ene ali dveh nageljnovih žbic (klinčkov). To vam bo pomagalo premostiti čakanje na obisk zobozdravnika, zaleže pa tudi, če pri roki nimate primernih zdravil. Podobno učinkuje nageljnovo olje, ki ga kanemo na boleči zob. Klinčki ali nageljnove žbice delujejo antiseptično in so sestavni del številnih sredstev za lajšanje zobobola, zobnih past in drugih izdelkov za nego zob. Najpomembnejša učinkovina v klinčkih je evgenol, ki je močan anestetik z antiseptičnim delovanjem, zaradi česar so klinčki tudi uspešni pri uničevanju bakterij in preprečujejo infekcijo. Olje žbice nanesite na zob, ne pa na dlesni, saj jih lahko razdražijo. Žbic prav tako ne požirajte, ker lahko povzročijo želodčne težave.

Nekateri prisegajo tudi na olje čajevca, propolis, česen in čebulo. Predvsem o vonju česna in čebule ni potrebno izgubljati besed, kajne?! In o tem, da le ta ne bo prijeten niti za vas, kaj šele za zobozdravnika. Zato naj nas bolečina ne zaslepi popolnoma!

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj