Točka zdravja

Žolč in žolčni kamni

Žolč, žolčni kamni, vzroki, simptomi, zdravljenje.

Žolč je zlato rumeni prebavni sok, ki ga proizvajajo jetra. Sestavljajo ga žolčne soli, elektroliti, bilirubin, holesterol in druge maščobe. Njegova naloga je, da zvišuje topnost holesterola, maščob in v maščobah topnih vitaminov, ki so v mastni hrani, da jih telo lažje absorbira. V žolč se izločajo tudi razgradni produkti zdravil in odpadne snovi, ki jih predelajo jetra.
Žolčni kamni so skupki kristalov v žolčniku ali žolčevodih. Kadar se pojavijo v žolčniku, stanje imenujemo holelitiaza, kadar pa pride do pojava žolčnih kamnov v žolčevodih, pojav imenujemo holedoholitiaza. Večina žolčnih kamnov nastane v žolčniku, kamor prispejo iz žolčnika. Žolčni kamni lahko povzročajo nevarne okužbe žolčevodov, trebušne slinavke, jeter Kadar pride do zapore žolčevodnega sistema, se bakterije lahko razmnožijo in povzročijo okužbo v vodih. Od tam se bakterije lahko razširijo v kri in posledice so okužbe drugod po telesu.

Vzroki
Žolčni kamni se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot moških. Na nastanek žolčnih kamnov predvsem vplivajo: dednost, prehrana, starost, debelost Če hrana vsebuje veliko maščob, jetra proizvajajo več holesterola, ki ga žolč ne more obvladati, zato se začne odvečni holesterol strjevati v kristale žolčne kamne.

Simptomi
Večinoma žolčni kamni dolgo ne povzročajo nobenih simptomov. Pogosto žolčni kamni prehajajo iz žolčnika v žolčevod. Zgodi se, da veliki žolčni kamni postopoma razžrejo steno žolčnika in prispejo v tanko ali debelo črevo, kjer lahko povzročijo zaporo črevesja, kar imenujemo ileus.
Pogosto se pri žolčnih kamnih pojavlja bolečina v napadih, ki jo imenujemo kolika. Značilno je, da je bolečina na začetku hujša, nato popusti. Lahko je ostra, pojavlja se v presledkih, traja lahko tudi več ur. Mesta bolečine so lahko različna, v večini primerov boli v zgornjem desnem predelu trebuha, lahko pa se bolečina razširi tudi v desno lopatico. Bolečino pogosto spremljajo še slabost, bruhanje, spahovanje, občutek polnosti, povišana telesna temperatura, mrzlica, rumeno obarvanje kože in sluznic (zlatenica)
Simptome prebavnih težav in težje prebavljanje mastne hrane pogosto po krivem pripisujemo žolčnim kamnom. Simptomi so zelo podobni in šele preiskava z ultrazvokom ali holecistografija, ki ju odredi zdravnik, razkrije obolenje. S kombinacijo teh dveh metod zdravniki ugotovijo kar v 98 odstotkih žolčne kamne v žolčniku.

Zdravljenje
Večina ljudi zboli za t. i. tihimi žolčnimi kamni, ki ne povzročajo težav in ponavadi neopazno izginejo, zato zdravljenje ni potrebno. Pri tistih, kjer se pojavljajo blage bolečine, je pomoč predvsem odvisna od njih samih. Zmanjšati je potrebno uživanje mastne hrane, ki prepreči in zmanjša število bolečinskih napadov. Vsekakor pa je obisk v lekarni dobrodošel. Na voljo je veliko različnih pripravkov, ki so na voljo brez recepta (zeliščne kapljice, čaji, kapsule). Pripravki vsebujejo zelišča, predvsem regrat, pegasti badelj in artičoko, ki pospešujejo delovanje jeter. Prav tako so priporočljiva triterpenska olja, ki so na voljo v pripravkih, ki se dobijo v lekarni brez recepta.
Pripravki pomagajo omiliti krče žolčnih izvodil, ublažijo bolečine, preprečujejo nastanek žolčnih kamnov in nekateri pomagajo pri raztapljanju že nastalih žolčnih kamnov. Bolnikom, ki imajo hujše zdravstvene težave z žolčem in žolčnimi kamni, so na voljo zdravila, ki se dobijo v lekarni, predpisana na zdravniški recept. Velikokrat pa je kirurško zdravljenje neizogibno.

Vsak človek lahko doživi napad žolčnih kamnov, zato varujmo žolč in posvetimo skrb pravilni in zdravi prehrani, kajti ko začutimo napad, je lahko prepozno za milejšo bolečino. 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj