Točka zdravja

Žolč in žolčni kamni

Vas je že kdaj mučil razdražen žolč? Verjamem, da mnoge. Predvsem po mastni, preobilni in kalorični hrani. 

Kaj je žolč in zakaj je pomemben?
Žolč je zelenkasto rumena gosta prebavna tekočina, ki jo izdelujejo jetra in ga sestavljajo žolčne kisline, elektroliti, žolčna barvila, holesterol in druge maščobe. Prek žolčevoda se žolč izliva v dvanajstnik ter tako pomaga prebavljati maščobe, nekatere vitamine, je pa odgovoren tudi za odstranjevanje nekaterih odpadnih snovi iz telesa. Torej je njegova vloga predvsem prebavne narave. 

Kaj so žolčni kamni in kakšni so vzroki za nastanek žolčnih kamnov?
Žolčne kamne ima namreč kar 10 do 20% odraslih. Žolčni kamni so skupki kristalov v žolčniku ali žolčevodih, ki merijo v premeru od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov. Pri nastanku žolčnih kamnov je udeleženih kar nekaj dejavnikov, ki pa so v povezavi z žolčem in žolčnikom. 
V normalnih pogojih je vsebnost žolčnih kislin tolikšna, da razcepijo holesterol in tako žolč ohranjajo v tekoči obliki. Vendar pa lahko prehrana, ki vsebuje veliko maščob, to ravnovesje prevesi in jetra proizvajajo več holesterola kot pa ga žolčne kisline zmorejo obvladati. Zato se začne nekaj odvečnega holesterola strjevati v kristale in prav ti kristali so tako imenovani žolčni kamni. 
Prav tako pa prihaja do težav, kadar žolč zastaja, ker je kakšen vod nenormalno zožen in tudi to privede do nastanka žolčnih kamnov. 
Žolčni kamni so pogostejši pri ženskah, kjer je udeležen hormon estrogen, ki povečuje holesterolno nasičenost žolča, kar povečuje nevarnost za nastanek žolčnih kamnov. V nosečnosti se hormonskemu dejavniku pridruži še zmanjšana gibljivost žolčnika in tveganje se dejansko še poveča. 
Zelo rizičen faktor za nastanek žolčnih kamnov je debelost in s tem povezana tudi prehrana, ki vsebuje veliko maščob. In tudi iz tega razloga ponavadi ljudje, ko se odločijo za dieto, črtajo iz svojega jedilnika vse maščobe. Vendar pa s tem dejansko ne izboljšujejo stanja. Potrebno je namreč vedeti, da je shujševalna diete brez maščob posebno nevarna za razvoj žolčnih kamnov. Ker je namreč takrat mastne hrane, ki bi jo bilo treba prebaviti malo ali je sploh ni, je žolčnik manjkrat vzpodbujen in zato ima holesterol več časa za strjevanje.  Zato kakršnakoli dieta mora vsebovati vsaj dodatek manjše količine maščob, da se izognemo razmeram, ki lahko vodijo v nastanek žolčnih kamnov. Pojavnost žolčnih kamnov narašča tudi s straostjo, večja verjetnost je tudi pri osebah, ki jih več mesecev hranimo parenteralno (dobivajo le umetno hrano v žilo). 
Kakšni so simptomi težav z žolčem in žolčnih kamnov?
Ko je žolč razdražen, takšen človek občuti slabost, nastopi lahko bruhanje, tiščanje pod desnim rebrnim lokom, slabo počutje, prebava je slabša, pogosto je spahovanje in napet trebuh. Podobne težave se pojavijo pri tistih, ki imajo simptomatske žolčne kamne. Kamni v žolčniku namreč veliki večini bolnikov (75 %) ne povzročajo težav. 
Najpogostejši simptom je bolečina v žlički ali zgornjem delu trebuha, pod desnim rebrnim lokom ali na obeh mestih. Bolečina traja nepretrgoma od 15 do 30 minut, lahko se širi nazaj, v predel pod desno lopatico. Bolečino lahko spremlja bruhanje ali pa je bolniku samo slabo in ga sili na bruhanje. Ta bolečina rada prihaja v napadih, imenujemo jo kolika in zanjo je značilno, da se počasi dvigne do platoja in se nato postopoma zmanjša. Zelo težko je definirati moč bolečine, ki jo povzročijo žolčni kamni, kajti lahko je blaga ali zelo močna. In predvsem bolečina je tista, ki bolnika privede po pomoč.

Kako smo lahko prepričani, da res gre za žolčne kamne? 
Simptomi, ki smo jih navedli in so značilni, so že eden izmed pokazateljev. Takrat posumimo, da morda gre za žolčne kamne. Ker pa so simptomi, kot so spahovanje, napihnjen trebuh, občutek polnosti in slabosti ter bolečina po mastnem obroku, podobni ulkusni bolezni ali drugim prebavnim težavam, lahko pravilno diagnozo postavi samo zdravnik. Na podlagi ultrazvoka, rentgenske slike in krvnih preiskav lahko zdravnik prepozna kar 98 odstotkov žolčnih kamnov v žolčniku. 

Kaj storiti, da pomirimo razdražen žolč in kakšno je zdravljenje žolčnih kamnov?
Pri izbiri načina zdravljenja zdravnik upošteva številne dejavnike, kot so: mesto kamnov, velikost, število in sestavo in morebitne zaplete zaradi kamnov. Lahko se odloči za kirurško metodo ali za kakšno izmed nekirurških metod. 
Zagotovo je pri razdraženem žolču najprej potrebno omejiti mastno, kalorično in preobilno hrano. Posezimo po lahkih obrokih, pokukajmo pa tudi v lekarno. Verjemite; na policah in ob sočasnem nasvetu se skriva pomoč! 
 

 

 

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj