Točka zdravja

Žolčni kamni

Žolčni kamni so skupki kristalov v žolčniku ali žolčevodih, ki merijo v premeru od nekaj milimetrov do nekaj centimetrov.

Vzroki nastanka žolčnih kamnov

Žolč je zelenkasto rumena gosta prebavna tekočina, ki jo izdelujejo jetra in jo sestavljajo žolčne kisline, elektroliti, žolčna barvila, holesterol in druge maščobe. Skozi žolčevod se žolč izliva v dvanajstnik ter tako pomaga prebavljati maščobe in je odgovoren tudi za odstranjevanje nekaterih odpadnih snovi iz telesa. Torej je njegova vloga predvsem prebavne narave. V normalnih razmerah je vsebnost žolčnih kislin tolikšna, da razcepijo holesterol in žolč ohranjajo v tekoči obliki. Prehrana, ki vsebuje veliko maščob, pa lahko to ravnovesje prevesi in jetra proizvajajo več holesterola, kot ga žolčne kisline zmorejo obvladati. Zato se začne nekaj odvečnega holesterola strjevati, tako da nastanejo kristali, in prav ti kristali so tako imenovani žolčni kamni.

Žolčne kamne ima kar 10 do 20 % odraslih. Pogostejši so pri ženskah, kjer je udeležen hormon estrogen, ki povečuje holesterolno nasičenost žolča, to pa povečuje nevarnost za nastanek žolčnih kamnov. V nosečnosti se hormonskemu dejavniku pridruži še zmanjšana gibljivost žolčnika in tveganje se še poveča.

Zelo velik dejavnik tveganja za nastanek žolčnih kamnov je debelost in s tem povezana prehrana, ki vsebuje veliko maščob. Pojavnost žolčnih kamnov narašča tudi s starostjo, bolj verjetni so tudi pri osebah, ki jih več mesecev hranimo parenteralno (dobivajo le umetno hrano v žilo).

Simptomi žolčnih kamnov

Najpogostejši simptom je bolečina v žlički ali zgornjem delu trebuha, pod desnim rebrnim lokom ali na obeh mestih. Bolečina traja nepretrgoma od 15 do 30 minut, lahko se širi nazaj, v predel pod desno lopatico. Bolečino lahko spremlja bruhanje ali pa je bolniku samo slabo in ga sili na bruhanje. Ta bolečina rada prihaja v napadih, imenujemo jo kolika in zanjo je značilno, da se počasi dvigne do platoja in se nato postopoma zmanjša.

Kaj lahko storimo

Prehrana naj ne vsebuje mastnih živil in težko prebavljivih snovi. Kajti razumna prehrana je najboljši način za preprečevanje žolčnih kamnov. Izogibati se je treba mastni hrani, dodati pa surovo sadje in zelenjavo, polnozrnata žita in ovsene kosmiče, ki so dober vir vlaknin. Visokovlakninska in malomastna dieta pomaga ohranjati holesterol v tekoči obliki in zmanjšuje tveganje za nastanek kamnov. Vendar je ob tem treba opozoriti na nevarnost shujševalnih diet s popolno odpovedjo maščob. Takšna prehrana namreč poveča tveganje za nastanek žolčnih kamnov.

V lekarni je voljo veliko različnih pripravkov brez recepta (zeliščne kapljice, čaji, kapsule, tablete) za blaženje težav, ki izvirajo iz žolča. Pripravki vsebujejo zelišča, predvsem regrat, pegasti badelj in artičoko, ki pospešujejo delovanje jeter. Prav tako so priporočljiva triterpenska olja (kapsule Rowachol), ki so v prosti prodaji. Pomagajo omiliti krče žolčnih izvodil, ublažijo bolečine, preprečujejo nastanek žolčnih kamnov in pomagajo pri raztapljanju že nastalih žolčnih kamnov. Vsekakor ni mogoče pričakovati uspeha teh pripravkov »čez noč«, kajti raztapljanje kamnov je dolgotrajen proces. Te pripravke je treba redno jemati več mesecev, da se pokažejo rezultati.

Tudi zdravilo rastlinskega izvora v obliki kapljic (Iberogast), ki vsebuje zelišča (tudi pegasti badelj), je dobrodošlo. Učinkovitost se je izkazala tako pri težavah s prebavo, pri prekomernem izločanju kisline in krčih ter bolečinah zaradi žolča.

Vsekakor skušajmo zmanjšati tudi stres, kajti znano je, da imajo več težav z žolčem tako imenovani »kolerični tipi ljudi«, ki se hitreje razburijo, so vedno v pogonu, pod stresom …

Saj poznate tisti rek, ko »greš nekomu na jetra«. Čustva jeze so namreč v tesni povezavi z jetri. Zato se v življenju izogibajmo zameri, besu, jezi in nenehnim »žolčnim debatam«. Naredili bomo veliko koristnega: sebi in drugim.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj