Točka zdravja

Zvišan krvni tlak - Tihi ubijalec

V življenju velikokrat slišimo, da resnica boli. Sporoča, da nekatere stvari, ki jih slišimo ali izvemo, niso prijetne in bi nam bilo bolj všeč, če jih ne bi. Na žalost pa to včasih pomeni, da si zatiskamo oči. Velikokrat je namreč prav, da nekaj vemo, čeprav novica ni prijetna. Nekaj podobnega drži za zvišan krvni tlak. Dokler zanj ne vemo, smo čisto zadovoljni, ker ne boli, ne povzroča težav in če si ga ne merimo, sploh ne vemo, da ga imamo. Šele ko mimogrede na kakšnem pregledu pri zdravniku izvemo, da je naš krvni tlak zvišan, nas ta resnica »zaboli«. Ali pa tudi ne!?

Zdravstvena statistika kaže, da ima pri nas več kot polovica ljudi, torej vsaki drugi odrasel, pri šestdesetih letih zvišan krvni tlak, ki je najpogostejši vzrok prezgodnje smrti. Tudi sama se kot magistra farmacije sprašujem, zakaj kljub širokemu ozaveščanju zdravega življenjskega sloga, kljub bogatim darovom naše zemlje, kljub številnim zdravilom, zdravljenje tega prikritega, a nevarnega tveganja, predvsem za nastanek možganske kapi in srčno-žilne zaplete, še vedno ni zanesljivo? Držijo torej besede p. Gržana: »Meja, ki ne zaboli, ne učinkuje.« To opažam tudi pri svojem delu v lekarni, velikokrat bežimo vstran od ovire, kaj šele, da bi preventivno naredili nekaj za svoje zdravje. Prepričani smo, da je srce neutrudljiva mišica. Redno gibanje, vzdrževanje primerne telesne mase, zdrava prehrana, nekajenje, zakaj nam je to včasih tako oddaljeno in skoraj nepomembno? Doživljenjska terapija z zdravili za zniževanje krvnega tlaka pomeni prevelik »križ«. Čakamo, dokler ne zaboli. Vendar je ta meja bolečine pri zvišanem krvnem tlaku zelo visoka. Največkrat postane jasno, ko pridejo zapleti, ki so življenjsko nevarni.

V Pomurskih lekarnah bomo v mesecu oktobru nadaljevali aktivnosti v sklopu projekta Lepo pozdravljeni. Storitev je poimenovana Celovit osebni posvet s farmacevtom o hipertenziji. Pri svojem delu v lekarni opažamo, da ljudje s povišanim krvnim tlakom rabijo motivacijo, toplo besedo, razlago in spodbudo, da je cilj za dosego optimalne vrednosti krvnega tlaka dosegljiv. Ker je zdravljenje doživljenjsko, se je potrebno naučiti zdravega življenjskega sloga in bolezen sprejeti ter z njo živeti. Ko si na tej poti iskanja cilja sam, ni tako enostavno. Zato mnogi prehitro obupajo. Veliko je ljudi, ki imajo krvni tlak na mejni vrednosti in takšne želimo odkrivati, saj pri njih s svetovanjem o dejavnikih tveganja, z majhnimi koraki pri spremembi »nezdravih« razvad in z rednim merjenjem krvnega tlaka lahko odložimo zdravljenje z zdravili. V okviru storitve bomo lekarniški farmacevti čas posvetili samo Vam in tematiki o krvnem tlaku. Izmerili Vam bomo krvni tlak, Vas naučili, kako se krvni tlak pravilno meri in zakaj je to pomembno. Prav tako Vam bomo izmerili parametre, ki sodijo v skupino dejavnikov tveganja za nastanek zvišanega krvnega tlaka (krvni sladkor, celokupni holesterol, telesno maso, obseg pasu, telesne maščobe, določili Vam bomo indeks telesne mase). Magister farmacije Vam bo izmerjene vrednosti razložil in kakšne so zaželene – optimalne vrednosti. Dobili boste strokovne informacije o dejavnikih tveganja za povišan krvni tlak in pomembne podatke o zdravilih za zniževanje krvnega tlaka.

Ker pa se zavedamo, da je za doseganje optimalnih rezultatov potreben čas, smo Vam pripravili tudi program Farmacevtska skrb pri hipertenziji. Zajema farmacevtovo delo v sodelovanju s pacientom, katere cilj je optimizirati pacientovo kvaliteto življenja in doseči pozitivni klinični učinek. Program je zasnovan skozi daljše časovno obdobje, v katerem Vas individualno spremljamo. Po protokolih Vam merimo krvni tlak, spremljamo Vaš življenjski slog in dejavnike tveganja, učinkovitost predpisanih zdravil ter pojav morebitnih stranskih učinkov. Svetujemo Vam tudi glede uporabe zdravil brez recepta in prehranskih dopolnil, ki so za Vas primerna. Kakršnekoli težave, povezane s krvnim tlakom, sproti odkrivamo in jih skupaj rešujemo. Glede na potrebe in želje Vam svetujemo druge storitve v okviru projekta Lepo pozdravljeni. Če bolniku uspemo znižati in trajno normalizirati krvni tlak, se za polovico zmanjša tveganje za možgansko kap in srčni infarkt. To je naš cilj! Vam polepšati dneve, podaljšati kakovostno življenje, olajšati pot, na kateri so se pojavile ovire in skupaj prispeti na cilj, kjer piše: »Če hočem, zmorem! Če ne sam, pa z lekarniškim farmacevtom!«

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj