Točka zdravja

Vodene koze

Norice ali vodene koze (Varicella) so zelo nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene predvsem otroke. Izbruhi bolezni se pojavljajo najpogosteje v zimskih in zgodnjih spomladanskih mesecih. Do štirinajstega leta zboli približno 90 odstotkov otrok. Kdor preboli okužbo, ostane imun vse življenje, vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči bolezen, ki se pojavi kot herpes (najpogosteje na ustnicah) ali herpes zoster (pasavec). Bolezen lahko prizadene tudi odrasle, zlasti tiste, ki v otroštvu noric niso preboleli. Virus je nevaren predvsem za nosečnice, saj lahko plod utrpi številne posledice, kot so deformacije udov, v hujših primerih je možen celo splav oz. mrtvorojenost.

Virus noric je zelo kužen, prenaša se kapljično, to pomeni z vdihovanjem kapljic, ki jih je izkašljala obolela oseba. Prenese se lahko tudi z okuženimi rokami obolelega. Bolnik je kužen že v inkubacijski dobi – to je nekje dva dni pred pojavom značilnih simptomov – in še največ pet dni po tem, ko so se iz vseh mehurčkov razvile kraste.

Najznačilnejši simptom vodenih koz je mehurčkast izpuščaj rdeče barve, napolnjen s tekočino. Prve spremembe kože opazimo na glavi, za ušesi, na lasišču, trupu, nazadnje še na udih. Izpuščaji se lahko pojavijo tudi na sluznicah – v ustih in na spolovilu, ne najdemo pa jih na dlaneh in podplatih. Novi izpuščaji nastajajo do pet dni, nato se spremenijo v krasto in sčasoma izginejo. Pri nekaterih pacientih se pojavijo še rahlo zvišana telesna temperatura, utrujenost in glavobol.

Bolezen pa ni niti malo prijetna, predvsem zaradi srbečih izpuščajev. Zaradi praskanja se najpogosteje kot posledica bolezni pojavijo dodatne bakterijske okužbe kože. V prvi vrsti moramo preprečiti srbenje, saj se ob praskanju lahko mehurčki vnamejo.

Za preprečevanje praskanja se najpogosteje uporablja antihistaminik loratidin (sirup Claritine), ki ga lahko predpiše tudi zdravnik. Za preprečevanje srbenja vam lahko pripravimo tudi magistralno zdravilo – tekoči puder z benzokainom, ki deluje kot lokalni anestetik, adstrigent, in preprečuje srbenje. Na voljo so še razna mazila in pene, ki srbenje ublažijo in pospešijo sušenje mehurčkov. Eden izmed takšnih pripravkov je pena Poxclin, ki jo nanesemo na otrokovo kožo vsaj trikrat dnevno. Pena deluje hladilno in pomirjujoče, ublaži srbenje, zmanjša možnost nastanka brazgotin. Zaradi sestavin, ki jih vsebuje, kožo neguje in vlaži ter spodbuja celjenje. Za večji hladilni učinek je peno priporočljivo shranjevati v hladilniku. Za pomiritev kože je na voljo še dermatološki pomirjajoči gel Urigade Pruriced, ki se lahko uporabi tudi pri sončnih opeklinah in po pikih insektov.

Pri hujši obliki vodenih koz se lahko zdravnik odloči za zdravljenje s protivirusnim zdravilom. Za zniževanje temperature se priporočajo zdravila s paracetamolom (Calpol, Daleron, Lekadol, svečke). V nekaterih primerih so norice lahko izvor zapletov v obliki resnih kožnih okužb in okužb mehkih tkiv, jemanje nesteroidnih protivnetnih zdravil npr. ibuprofena (Brufen, Ibubel) pa lahko prispeva k poslabšanju teh okužb, zato se moramo tem zdravilom izogibati. Nikakor pa v primeru noric ne smemo uporabiti zdravil z acetilsalicilno kislino (Aspirin), saj lahko povzroči nastanek Reyevega sindroma, pri otrocih mlajših od 12 let. To je sicer redka, a zelo nevarna bolezen, ki se pojavi ob okužbi z noricami ali virusni okužbi dihal in sočasnem jemanju acetilsalicilne kisline. Vodi lahko do odpovedi jeter, kome in smrti zaradi možganskega edema.

Kako še lahko pomagamo otroku? Nohte mu postrižemo čim krajše, saj tako onemogočimo praskanje. Skrbimo za pogostejše umivanje rok, otroka pogosteje previjemo. Odsvetujemo tudi kopanje in prhanje z milom, topla kopel namreč le poveča srbenje, zato otroka umijemo s hladno vodo in ga popivnamo, nikoli ne brišemo z drgnjenjem.

Dokler se mehurčki ne spremenijo v kraste, naj otrok ostane v domači oskrbi in ne obiskuje vrtca oz. šole.

Pred uporabo natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.
Nazaj